31 Aralık 2016 Cumartesi

“Uzayda İnsan Kolonileri” Uluslararası Posta Sanatı Projesi Üzerine, 2016





































“Uzayda İnsan Kolonileri” Uluslararası Posta Sanatı Projesi Üzerine                                                                                                        
                 Uzay, her daim insanda merak uyandıran kimi zaman yadsınan kimi zaman kuvvetle savunulan oluşların gerçekleştiği, bir sonsuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır. İçinde yer aldığımız bu sonsuzluk içinde var olabilme çabalarımız ise insana dair ilişkilerde çatışmaların önemli bir sebebini oluşturmaktadır. Neden bir arada değil de hep karşı da olmanın tercih edilmesi ise ister ego ile ister güç ile olan mücadele ya da sahiplenme arzusu olsun, sonuçları tamamen yıkıcı, ayırıcı, dışlayıcı ve hatta ölümcül olabilmektedir. Tüm maruz kalınan süreçlerde savrulan insan olgusu, bir araya gelerek kolonileşerek kendini muhafaza etmeyi, güvende olmayı amaçlamaktadır. Çünkü güvenlik, öncelikle düşünülmesi gereken elzem bir konudur.  Öncelikle kendi hanemizden başlar, sokak, mahalle, şehir, ülke ve ortak yaşam alanımız olan dünya gezegeni ile son bulur. Bu paralelde insan da gözünü daima yukarıya, derinliğe, en uzağa diker. Gezegenin son noktasını aşma, oradan uzaklara doğru yol alma vazgeçilmez bir tutkuya dönüşür. Keşfetme ve merak duygusu, insanı uzaya taşırken, yalnızlık temasından sıyrılarak güvende olmanın adımı da atılmış olur. Kolonileşmenin ancak uzayda kolonileşmenin…
              Doğal kaynakların, yaşam alanların yok olması, rekabet sorunu nedeniyle insanlığın hayatta kalmasını sağlamak amacıyla uzayda insan kolonilerini kurmanın gerekliliği ortaya çıkmıştır. Nitekim Stephan Hawking; "İnsanoğlunun saldırganlığı nükleer savaşlara yol açabilir.” diyerek durumu özetlemektedir.
              Bilim insanları ise hayatsal olanakları içinde barındıran bir gezegen olduğundan uzayda koloni kurmak için Mars gezegenini uygun bulmuşlardır. Bilindiği üzere yakın bir tarihte Mars’ta tuzlu su bulunmuştu.
             NASA, önümüzdeki 50 yıl içinde Mars'a ilk insan kolonilerini göndererek uzayda kolonileşme devrini başlatmak üzere planlamalarını oluşturmaktadır. NASA 2033 itibariyle Kızıl Gezegen'de 20 kişilik ilk koloniyi kurmayı hedeflemektedir.  Yakın tarihte Mars'a gönderilen Curiosity, tüm gezegenin kaynaklarını ve gaz değerlerini ölçmeyi tamamlayarak sürecin önünü açmıştır. Bu aşamaya gelindiğinde dünya nüfusunun 8 milyar olacağı, Mars’ta ise yaklaşık 100 bin kişinin yaşayabileceği öngörülmektedir. Bunun yanı sıra NASA, Ay üzerinde konaklama ve gözlem amaçlı olmak üzere kalıcı bir üs kurmayı düşünmektedir.
             Hollandalı girişimci Bas Lansdorp, en geç 2025’e kadar Mars’ta kalıcı bir insan kolonisi kurma amacıyla “Mars One” adlı kâr amacı gütmeyen bir örgüt kurmuştur. Bu projeye 200 bini aşkın aday başvurmuştur. Mars’a gönderilecek ve geri dönüşü mümkün olmayacak  bu proje için 3 Türk aday seçilmiştir. “MarsOne” projesi kapsamında Mars’a gönderilecek iki kadın ve iki erkek, bu gezegende kurulması hedeflenen insan kolonisinin temellerini oluşturmaktadır. İlk iş olarak sera inşası ve gerekli olan oksijenin, seradaki bitkiler tarafından sağlanması planlanmaktadır.
            1929 yılında J.D. Bernal’in tasarladığı 16 kilometre uzunluğunda 30 bin insanı barındıracak bir uzay istasyonu, Gerard K. O’Neill’in 1974 yılındaki uzay istasyonu hayali, 1975 yılında Stanford Üniversitesi’nin içinde 10 bin insanın yaşayabileceği uzay istasyonu çalışması, NASA çalışanı Wernher von Braun’un  Stanley Kubrick’in ünlü filmi “2001” için tasarladığı uzay istasyonu,  1977 yılında uzay mekikleri için tasarlanan ‘Örümcek’ isimli istasyonu, uzayda kullanılmak üzere nükleer bir tesis olarak tasarlanan SNAP-II, bir Japon inşaat şirketi olan Obayashi’nin Uzay Asansörü  projesi gerçekleştirilmesi düşünülen ütopyanın habercisidirler. Artık, yaşadığımız gezegenle olan ve insanların birbiriyle olan her türlü problemi çözmüş, farklılıklara tahammül etmiş, kanıksamış ve saygı duymuş olarak, artık uzayda kolonileşmeye başlayabiliriz. Ancak bu kolonileşme yalnızca sanat anlamında ve onun aracılığıyla mümkün görünmektedir. Realiteye dönmek ise şu an hiç birimizin işine gelmemektedir. Can sıkıcıdır.                                                                                                  Tüm bu düşünülerin ekseninde, dünya gezegeninin farklı noktalarından sanatçıların, kendi tahayyüllerini posta kartlarına aktararak kolonileşme üzerine kafa yorduğu “Uzayda  İnsan Kolonileri” posta sanatı projesi açığa çıkmıştır.
            Türkiye’de posta sanatını yaygınlaştırmak amacıyla geçmişte "Gözetleme", "Kadın ve Ekoloji", "Küresel Isınma", “Fundamentalizm”,  “Evsizler” ve “Çingeneler” gerçekleştirdiğim uluslararası posta sanatı projeleridir. Akabinde küratörlüğünü gerçekleştirdiğim “Uzayda  İnsan Kolonileri” posta sanatı projesine 18 ülkeden 83 sanatçı iştirak etmiştir. Bu sene Türkiye’den katılımcı sanatçıların sayısı oldukça fazla olmuştur. Oluşan bu tablo ülkemizde posta sanatının yaygınlaşmaya başladığının bir kanıtını oluşturmaktadır. Yurtdışından daha önceki posta sanatı projelerinde olduğu üzere başta İtalyan, Alman ve Amerikalı sanatçıların katılımı göz doldurmuştur.
“Uzayda  İnsan Kolonileri” posta sanatı projesi  insanoğlunun ütopyasını gerçekleştirmesi  yolunda bir duyarlılık oluşturma çabası amacıyla gerçekleştirilmiştir.

Katılımcı Sanatçılar:
Arjantin
/Cernjul Viviana//Avusturya/Monika Mori//Belçika/ Jan Theuninck, Miche//Brezilya/Dorian Ribas Marinho, Maria Darmeli Aranjo//Kanada/RHealey, Snappy//Danimarka/Marina Salmaso//Fransa/Christiane Chaponniere, Servane Morel//Almanya/Edition Janus-Eberhard Janke, Henning Mittendorf,  Horst Tress, Lars Schumacher, Stiliachus, Susanne Schumacher//Yunanistan/Katerina Nikoltsou//İrlanda/John Jennings//İtalya/ AnnaMaria Danese, Carlo Iacomucci, Claudio Grandinetti, Emilio Morandi, Pietro Romano Matarrese, Serse Luigetti, Silvano Pertone//Japonya/Ryosuke Cohen//Sırbistan/Rora&Dobrica Kamperelic// İspanya/Antoni Miro, Miguel Jimenez//İsviçre/J. Fleuery //Türkiye/Aslı Turanlı, Aslı Uğur Pekcan, Ayşe Sıdıka Uğur, Birol Özer, Büşra Güler, Caner Takyacı, Cansu Akyol, Deniz Gökduman, Derya Ekşioğlu, Emel Semizoğlu, Erhan Burak Özelmacı, Ferhunde K.Öner, Ferruh Alışır, Gamze Tunç, Gülselin Özkan, Güvenç Uğuz, Halit Yılmazer, Hilal Turşoluk, Hüseyin Uysal, İbrahim Taylan Sarı, İlhami Batı, Meltem Dökümci, Meral Ağar, Oya Candar, Ömer Faruk Yağar, Öznur Kepçe, Pelin Çopur, Rüya Öner, Rüzgar Öner,  Sabriye Çelik, Seda Taşkın, Selçuk Onur Dede, Selim Kaşıkçı, Sercan Başar, Sevda Çelebi, Sinem Korkut, Süreyya Genç, Şeyma Şahiner, Şeyma Yılmaz, Şule Küçükoğlu, Tansu 15, Tuğba Demir, Türkan Elçi, Ümit Tekindağ, Mahpeyker Yönsel//Uruguay/Clemente Padin//ABD/ Connie Jean, Daniel C. Boyer, Karen Wood, Wheeling Ice

Uluslararası Posta Sanatı Projesi “Uzayda  İnsan Kolonileri“ için;
http://humancoloniesinspace.blogspot.com.tr/


*Bu yazı RH Plastik Sanatlar Dergisi’nin 2016 yılının şubat ayında 119. sayısında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: