18 Temmuz 2008 Cuma

Çocukların Karnı


Ne zaman Saint –Exupery’in Küçük Prens isimli kitabını bir yerde görsem şu cümleyi anımsarım.
“Gerçeğin Mayası gözle görülmez,insan ancak yüreğiyle baktığı zaman görebilir.”
Çocuk tekildir ve özgürlük ister.

Çocuk yaşama dair enerjisi, o hafifliği, duyumsaması, duyumsatması ile vardır.
Resim, çocuğun çocuk olabileceği coşkuyu ve neşeyi yaşatabileceği bir ortam sunmaktadır.
Sezgi ve düş gücünün gelişmesine, yaşama dair aşkın ve düşüncenin yaratıcı bir nitelik kazanmasına neden olmaktadır.

Bunun en güzel örneklerinden birisi üç yıldır Beyoğlu Çocuk ve Gençlik Merkezinde sürdürülen atölye çalışmasıdır.

“Sokaktan Atölyeye” Sergisi ile başlayan bu sergiler zinciri bugün analitik yaklaşımları ile
Türkiye’deki çocuk üretimlerindeki bakış açısının değişmesinde çok ciddi ölçüde katkıda bulunmuştur.Yine bu sergiler, çocuk sergilerinin sadece spontan-ekspressif bir oluşuma dayalı olmadığını, düşünsel ağırlıklı sergilerinde olabileceğini tanıtlamıştır.

Yedici sergi olma özelliğini taşıyan “Çocukların Karnı”nda sempatik,eğlenceli bir atmosfer oluşturuldu. Çocukların yemek yedikten sonraki olumlu motivasyonu baz alındı.

Bu proje İstanbul Valiliği İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Beyoğlu 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi’nin İstanbul Yapı Kredi Kültür Merkezi ile İşbirliği sonucunda organize edildi. Beyoğlu Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde üç yıldan beri sürdürülen plastik sanatlar atölyesine devam eden çocukların katılımıyla gerçekleştirildi. Sanatçı Şinasi Güneş ve Christiane Chaponnière tarafından yürütülen bu atölye çalışması, Beyoğlu semtinde yaşayan ve sokakta kağıt mendil, çiçek, kartpostal vs. satarak geçimini sağlayan çocukların ben duygularının gelişmesini sağlayan etkinliklerden sadece bir tanesidir.

Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde 9-18 Haziran tarihleri arasında “Çocukların Karnı” projesi bu atölyeye devam eden 15 çocuğun (Mesut Eroğlu, Ruken Timurtaş, Fatma Taylan, Ferhat Aktaş, Leyla Demir,Mürşide Demir, Harun Kılıç, Zeynep Kılıç, Kadriye Kılıç, Binevş Sain, Aysel Avağ, Recep Avağ, Nurhan Gök, Şahabettin Aktaş, Zeynep Eroğlu) katılımıyla beş çalışma seansında gerçekleştirilmiştir.

Öncelikle çocuklar tok veya aç bir çocuk karnının resmini çizdiler daha sonra aç ve tok bir karnın guruldamaları kayıt edildi. Harika meyveler,leziz tatlılar ve yemekler yenildikten sonra bunların hayalleri resimlendi. Resimler ve teyp kayıtları ile insanın hoş ve güzel duyguları ön plana çıkartıldı. Kalın kartonlardan yapılan çocuk figürlerinin karnına, çocuklar tarafından yenilen yiyeceklerin iki ve üç boyutlu olmak üzere çalışmaları eklendi. Bu arada yiyecek resimleri tişörtlere baskı olacak şekilde transfer edildi.Çocuklar resimli tişörtleri üzerlerine giydiler ve böylelikle üretimlerini direkt olarak hayata geçirmiş oldular. Ayrıca tişörtler sergilendi.
Bunun yanı sıra sergi esnasındaki karın ve yemek gürültülerinden oluşan sesler galeriyi kuşattı. Bu projeyi içeren bir filmde sergi esnasında gösterime sunularak izleyici ile buluşturuldu.

Bu çalışmalar 3-12 Temmuz tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Merkezi Kazım Taşkent Sanat Galerisi fuayesinde sergilendi..
“Çocukların Karnı “oyunsu kurgusu ile çocuğu çocuğun gözleriyle yakalayan, çocuğun baktığı o ufuk çizgisinde duran bir sergi...
Şinasi Güneş
2003

Not: Bu yazı 2003’de Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Çocukların Karnı” Sergisinin katolog yazısı olarak yayınlanmıştır.






























Hiç yorum yok: