18 Temmuz 2008 Cuma

Uluslararası Posta Sanatı sergisi: "Gözetleme"


Bruno_Chiarlone











Silvio_de_Gracia










Giorgio




Şinasi Güneş

Türkiye'de posta sanatı ile ilgili düzenlenen ilk sergi niteliğindeki "Gözetleme" projesi, 33 ülkeden 119 katılımcının eserleri ile internet ortamında yayına girdi. www.simulasyon.net/watch adresinde sergilenen "Gözetleme" projesi, gözetleyen, gözetlenen, gözetleyeni gözetleyen arasındaki ilişkilerin sorgulandığı kavramsal açılımlı bir sergidir. Türkiye'den çalışmaları ile projeye katılan sanatçılar; Ferruh Alışır, Fatih Balcı, Şinasi Güneş, Cüneyt Kurt, Coşkun Sami, Güvenç Uğuz oldu.

Türkiye'de sanatın dolaşımı ve buna paralel olarak sanatçılar arasındaki iletişimin kopukluğu büyük ölçekte posta sanatı tarafından giderilebilir.Yurt dışında bienalleri, kongreleri, sergileri ile tüketimi oldukça yoğun olan posta sanatının ülkemizde çok az kişi tarafından bilinmesi ve bu alanda yok denecek kadar az üretimin olması şaşırtıcıdır. "Gözetleme" projesinin amaçlarından birisi de bu boşluğun doldurulması oldu.

Posta Sanatı Nedir?
Posta sanatı, her yaratıcı bireyin katılabileceği açık bir ağ, sanatı tüketim zihniyetinden ve galeri monopolünden arındırmayı hedefleyen bir sanat hareketidir. Mektup ile yollanabilen herhangi bir sanat objesi ilgi alanına giriyor: el yapımı kartpostallar, fotokopiler, bilgisayar baskıları, kolajlar, resimler, çizimler, çeşitli nesneler, kısaca istediğiniz her şey. "İnternet öncesi" yıllarında, Fluxus ve New York Correspondence School gibi avant-garde gruplar sayesinde yaygınlaştı ve artık tüm dünyada 50'den fazla ülkede binlerce insan tarafından icra ediliyor. Ne de olsa (elektronik ortama çeşitli benzer hareketlerle çoktan sıçramış olsa da) özünde var olan paylaşımcı fikri sayesinde, son derece orijinal ve gerçek bir mini sanat koleksiyonuna sahip olmanız hiç de zor değil. "Bir şey" yapın, kesin, yapıştırın, bir zarfa koyup birine gönderin; işte artık siz de posta sanatçısı oldunuz bile!

Gözetleme online posta sanatı sergisi için; www.simulasyon.net/watch


Not: Bu yazı 2004 yılında Sanatsanat Dergisinin 5. sayısının 78 sayfasında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok: