18 Temmuz 2008 Cuma

“Takıntı” Uluslararası Audio Video Art Festivali Üzerine

Şinasi Güneş




















Predjac Pajdic



Lucas M.Figueroa


İstanbul Galeri-X’te düzenlenen, Küratörlüğünü Şinasi Güneş ve Gülsün Erbil’in üstlendikleri “Takıntı” (Obsession) Uluslararası Audio - Video Art Festivali 2 - 8 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti. Festivalde, aralarında Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya, A.B.D, İtalya, İspanya, Hollanda, Japonya, Çin olmak üzere 17 ülkeden 67 sanatçının 2 ila 10 dakika arasında değişen video çalışmaları gösterime sunuldu.

Çin’li sanatçı Deng Da Fei’nin “Uzaylı astronot “adlı performans videosu’nda ayaklarının tersi ile bir yuvarlak bir kütle yürütülüyordu. Sanatçı kent meydanında dakikalarca bu zorlu yürüyüşü sürdürüyordu.

Alman Sanatçı Najda Schrade’nin “Ombra Mai Fu “isimli videosu klasik müzik eşliğinde bir erkeğin yavaş bir şekilde traş edilmesinden oluşuyordu.

Alman sanatçılar Sylvia Winkler & Stephan Koeperl ikilisi dünyanın bir çok yerinde yaptıkları performans videoları ile tanınıyorlardı.
Sylvia Winkler & Stephan Koeperl’in “Metro Mexico”sunda ise metro’da sanatçılar insanlara 5 pezo dağıtıyorlar. Sanatçılar günlük hayattaki para vermeye yönelik olan algılamayı tersine çeviriyorlardı.
İtalyan sanatçı Valentina Brandolini “Anne” İsimli videosunda anne ve kız yer değiştiriyor, ensest bir ilişki oluşturuyorlardı. Bu video çalışması tabuları zorlaması ile oldukça dikkati çekti.

İtalyan sanatçı Werther Germondari’nin “Ofis” isimli performans çalışmasında;
Sandalye üzerinde sürekli dönen sanatçı, sandalye’nin ayağını kameraya alıyor, aynı
zamanda da kendiside kameraya alınıyordu. Gözetleyen ve gözetlenen’de gözetiliyordu bu video performans’da..

İtalyan sanatçı Alberto Magrin’in “Mary'nin Evi” video’su belkide festivalin en yalın ve romantik videosu idi. Romantik bir müzik eşliğinde bir ada’ya doğru ulaşmaya çalışan fakat hep yerinde yüzen bir erkek figürü izleyenleri adeta büyüledi.

Türk sanatçı Vicdan Nalbur Taşdemir’in, “Oyuncak, oyun, illüzyon, sahne”isimli videosu bir bebek fabrikasında çekilmiş görüntülerden oluşuyordu.

“Takıntı” Uluslararası Audio Video Art Festivali, dış dünyadaki video art ürünlerinin toplu bir şekilde Türk sanat izleyicisine ulaşmasını sağlayarak video sanatı bağlamında bir başlangıç oluşturdu denilebilir. Dış dünyadaki üretimler ile mukayese edilen türk video sanatının kritize edilmesine vesile oldu.

Festival ile ilgili bilgi için;
http://www.simulasyon.net/obsession/participants/index.htm

Hiç yorum yok: